De Reklame - Wischpost

 Het boek van de Reklame/Wischpost, ingebonden met het hele jaar 1984, heb ik - Ben Maandag - op monumentendag 9 september 2023 aan het Hofshuus aangeboden. 

  1        2  3  4

Mijn vader Bertus Maandag, ondernemer van het weekblad de Reclame, is in 1933 met de krant begonnen, waar hij bij verschillende adressen inwoonde en in 1937 is hij getrouwd en woonde op huize Pallandt  bij de familie Tenkink

Hij heeft  de Reclame uitgegeven van 1933 t/m 1942 en omdat hij geen tekst over Duitsland wilde plaatsen mocht hij het weekblad niet meer uitgeven. Toen is hij op verzoek van burg. Boot op de distributie gaan werken.

In 1978 kwam een vraag van de Varsseveldse Middenstand aan Otto Heinen, drukkerij en uitgever van de Band, of hij niet een weekblad in de gemeente Wisch wilde beginnen omdat ze moeilijk heden hadden met de Omroeper, het weekblad in de gemeente Wisch.

Otto Heinen kwam toen bij mij of ik niet met een weekblad in de gemeente Wisch wilde beginnen. We kenden elkaar al van de boeken Dinxperlo, Varsseveld en Terborg en Silvolde in beeld, waarvoor ik veel prentbriefkaarten en foto’s beschikbaar heb gesteld.

 

Verder had ik een grafische opleiding gehad, gewerkt als vertegenwoordiger en geboren in Varsseveld op huize Pallandt, ik kende Varsseveld dus als mijn broekzak. In 1978 ben ik dus begonnen en hebben de krant van mijn vader, de Reclame nieuw leven ingeblazen. De naam de Reclame werd nieuw leven ingeblazen, alleen onder de naam de Reklame met een k. In de eerste jaren was het niet makkelijk, maar toen de Omroeper bijna geen advertentie meer had en de gemeente Wisch, geen heil meer zag in de Omroeper en naar

De Reklame overstapte, was dat zeer positief voor de Reklame. De naam van het weekblad werd toen Reklame/Wischpost en op vele verzoek later werd de naam Wischpost. Ik heb als bladmaneger 21 jaar met zeer plezier gewerkt. Het was een drukke baan

En bij bijzondere uitgaven had ik wel eens een krant van 62 pagina’s.

Foto 1:  Bertus Maandag is bezig met de verkoop van advertenties voor de Reclame. Hier staat hij in de jaren dertig met zijn fiets op de stoep bij de firma Hesselink aan de Doetinchemseweg in Varsseveld.

Foto 2: Uitreiking van de prijzen van de Reklame-Wischpost, voor het kantoor aan de Schoolstraat in Varsseveld, in de jaren tachtig. Links Bladmanager Ben Maandag.

Foto 3: Ben Maandag bij aanbieding tijden openmonumentendag.

Foto 4: Boeken liggen ter inzage op de zolder in de Gesinkschure.