Tuut-nhok

 

 

Vanaf november zijn er weer Barnevelderkippen ( Hoender ) bij het Hofshuus in het vernieuwde kippenhok en ren te bewonderen.

Kippen zijn in Nederland een veel voorkomend dier dat zowel voor de hobby als bedrijfsmatig wordt gehouden. Kippen zijn er in alle soorten en maten, maar wat zijn nu Nederlandse kippen.

Het ras de Barnevelder is rond 1910 ontstaan in het Gelderse Barneveld uit de kruisingen van boerenkippen met Aziatische rassen. Het ras heeft een enkele kam en is rustig en vriendelijk. De kleurslag dubbel gezoomd is de bekendste van de Barnevelder. De Barnevelder legt ongeveer 180 eieren per jaar en de kleur van de eieren zijn bruin.

Het Nederlandse kippenras dat het meeste voorkomt in de totale populatie kippen in Nederland zijn de Barnevelder. Met een percentage van 12,7 procent van de totale populatie is dit het meest gekozen kippenras. De Hollandse hoen neemt een tweede plaats in. Dit kippenras heeft een aandeel van 12,5 procent op de totale Nederlandse populatie. Op de derde plaats staat de Welsumer (7,8 procent), gevolgd door de Kraaikop (6,8 procent), de Brabanter (6,4 procent), de Drents hoen (6,1 procent), de Fries hoen (6,0 procent) en de Lakenvelder (5,8 procent).